Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige situaties je hart sneller doen kloppen, terwijl je in andere momenten volledig op je gemak bent? Het mysterie van angst kan soms verwarrend zijn, maar er is een concept dat ons kan helpen begrijpen waarom we op bepaalde momenten meer vatbaar zijn voor angst dan op andere: het “window of tolerance”.

Het “window of tolerance” is een concept dat wordt gebruikt in de psychologie om te beschrijven hoeveel stress en emotie mensen kunnen verdragen voordat ze overweldigd raken. Stel je een denkbeeldig venster voor waarbinnen je je comfortabel voelt en effectief kunt functioneren. Wanneer de stress of emotie binnen dit venster valt, ben je in staat om adequaat te reageren en je emoties te reguleren. Echter, wanneer de stress of emotie buiten dit venster valt, kun je overweldigd raken en vatbaar worden voor angst of paniek.

Verschillende factoren beïnvloeden de grootte en de flexibiliteit van ons “window of tolerance”. Erfelijke aanleg, levenservaringen, en zelfs de huidige omstandigheden kunnen allemaal een rol spelen. Mensen met een klein “window of tolerance” vinden het moeilijker om stressvolle situaties te verdragen en hebben meer kans op angststoornissen.

Maar hoe kunnen we ons “window of tolerance” vergroten en veerkrachtiger worden tegenover stress en angst?

Het begint met zelfbewustzijn en zelfzorg. Door onze emoties te leren herkennen en te begrijpen wat ons triggert, kunnen we proactief maatregelen nemen om onszelf te kalmeren en onze “window of tolerance” te vergroten.

Een effectieve manier om onze “window of tolerance” te vergroten is door mindfulness en ontspanningstechnieken te beoefenen. Door regelmatig te mediteren, diep adem te halen en ons lichaam te ontspannen, kunnen we onze stressrespons verminderen en onze veerkracht vergroten.

Het is ook belangrijk om gezonde grenzen te stellen en onze energie te richten op de dingen die echt belangrijk voor ons zijn. Door onze tijd en energie te investeren in activiteiten die ons vreugde en vervulling brengen, kunnen we onze veerkracht vergroten en beter omgaan met stressvolle situaties.

Het “window of tolerance” biedt ons een raamwerk om te begrijpen waarom we op sommige momenten sneller angstig zijn dan op andere momenten. Door ons bewust te worden van ons “window of tolerance” en actief te werken aan het vergroten ervan, kunnen we onze veerkracht versterken en een leven leiden dat vrij is van de ketenen van angst.

Als psycholoog en expert in het begeleiden van medewerkers met angst, bied ik het traject “Overwin angst” aan. Daarnaast bied ik ook andere trajecten aan om medewerkers te helpen te werken aan mentale energielekken, zodat ze zich beter in hun vel gaan voelen en productiever worden. Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe mijn trajecten jouw organisatie kunnen helpen.