Nog te vaak krijgen vrouwen te horen dat ze overspannen zijn, een burn-out hebben of een angststoornis hebben. Terwijl de belangrijkste oorzaak van hun klachten ligt in het feit dat ze in de overgang zijn. In mijn praktijk heb ik het regelmatig meegemaakt. De vrouwen hebben het gevoel niet zichzelf te zijn, ze voelen zich moe, angstig en kunnen zich niet goed concentreren. De klachten van deze vrouwen lijken erg op die van een burn-out of een angststoornis. Het is dan ook niet vreemd dat ze vaak verward worden.  Laten we eens kijken naar hoe je burn-out kunt onderscheiden van symptomen die verband houden met de overgang.

Burn-out: Een Gevolg van Chronische Stress

Burn-out wordt vaak veroorzaakt door langdurige stress, vooral op het werk. Het is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting die je vermogen om goed te functioneren belemmert. Symptomen van burn-out zijn onder meer uitputting, cynisme, verminderde prestaties en fysieke klachten zoals hoofdpijn en spierpijn. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren en gemotiveerd te blijven, en je kunt het gevoel hebben dat je vastzit in een negatieve spiraal.

De Overgang: Een Natuurlijke Levensfase

Hoe lang het herstel van een burn-out duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is hoelang de roofbouw op je lichaam heeft geduurd. Hoe langer de stressperiode, hoe langer over het algemeen je lichaam nodig heeft om te herstellen.

Ook is het erg belangrijk om, na een eerste fase van rust, na te gaan wat jouw grootste energielekken zijn. Deze moeten gedicht worden opdat jij weer efficiënt energie kan gaan opbouwen. Soms kan EMDR nuttig zijn wanneer je een nare gebeurtenis hebt meegemaakt die (onbewust) veel energie van jou vraagt.

De overgang, ook bekend als de menopauze, is een natuurlijke levensfase die vrouwen doormaken als onderdeel van het verouderingsproces. Het wordt gekenmerkt door hormonale veranderingen die verschillende symptomen kunnen veroorzaken, waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slaapproblemen en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen variëren in intensiteit en duur, maar zijn over het algemeen van voorbijgaande aard en kunnen worden beheerd met de juiste ondersteuning en behandeling.

Het Onderscheiden van de Symptomen

Het kan soms moeilijk zijn om de symptomen van burn-out te onderscheiden van symptomen die verband houden met de overgang, omdat ze elkaar kunnen overlappen. Echter, er zijn enkele belangrijke verschillen om op te letten. Burn-out wordt vaak geassocieerd met werkgerelateerde stress en uitputting, terwijl symptomen van de overgang breder kunnen zijn en niet noodzakelijk verband houden met werk. Bovendien zijn symptomen van de overgang vaak cyclisch en komen ze in golven, terwijl symptomen van burn-out aanhouden en niet vanzelf verdwijnen.

Wat kun je doen?

Als je twijfelt over de oorzaak van je symptomen, is het altijd een goed idee om dit met een arts te bespreken. Deze kan je helpen om de oorzaak van je klachten te achterhalen en een passend behandelplan op te stellen. Of je nu te maken hebt met burn-out, de overgang of beide, het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en de nodige ondersteuning te krijgen. De trajecten “Van uitgeput naar energiek: Overwin je burn-out” en “Overwin angst” kunnen ook helpend zijn voor vrouwen in de overgang, zolang je daarnaast ook met een arts kijkt wat je eventueel kan doen om minder last te hebben van de hormonale problemen.