Als je worstelt met een burn-out, vraag je je waarschijnlijk af: “Hoe lang gaat dit duren?”. Het is misschien wel de meestgestelde vraag aan het begin van ieder hersteltraject. Maar het goede nieuws is: je gaat herstellen van je burn-out. Het is een proces dat tijd en geduld vereist, maar het komt echt goed!

Geduld is een Toverwoord
Hoe lang het herstel van een burn-out duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is hoelang de roofbouw op je lichaam heeft geduurd. Hoe langer de stressperiode, hoe langer over het algemeen je lichaam nodig heeft om te herstellen.

Ook is het erg belangrijk om, na een eerste fase van rust, na te gaan wat jouw grootste energielekken zijn. Deze moeten gedicht worden opdat jij weer efficiënt energie kan gaan opbouwen. Soms kan EMDR nuttig zijn wanneer je een nare gebeurtenis hebt meegemaakt die (onbewust) veel energie van jou vraagt.

Het goede nieuws is dat je kunt bijdragen aan je herstel door nu goed voor jezelf te zorgen.

Hoe beter je nu je rust neemt, hoe meer je er alles aan doet om energie op te bouwen, hoe sneller je zal herstellen.

De Weg naar Herstel

Wanneer je tot rust komt en gaat luisteren naar je lichaam, is de kans groot dat je je eerst slechter gaat voelen voordat je je beter gaat voelen. Dit is normaal en gaat weer voorbij. Het is een teken dat je lichaam bezig is met herstellen en weer in balans te komen.

Je merkt dat je aan het herstellen bent aan het feit dat je steeds vaker een goed dagdeel of een goede dag hebt.

Tip: Maak nu geen grote levenskeuzes

In de beginfase van een burn-out is het belangrijk om nog geen grote levenskeuzes te maken. Richt je eerst op je energieherstel en het opbouwen van veerkracht. Dit betekent dat je grenzen moet stellen, tijd moet nemen voor rust en ontspanning, en prioriteit moet geven aan zelfzorg. Luister naar je lichaam en geef jezelf de ruimte die je nodig hebt om te herstellen.

Wanneer je energie verder opgebouwd is adviseer ik je wel om na te gaan welke keuzes jij kan maken om terugval te voorkomen en in de toekomst een veel gelukkigere versie 2.0 van jezelf te zijn.

Hoewel het herstel van een burn-out een uitdagend proces kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het mogelijk is om weer gezond en gelukkig te worden.

In het traject “Van uitgeput naar energiek: Overwin je Burn-out” krijg je praktische handvaten in jouw weg naar herstel!

HERSTEL IS STEEDS VAKER EEN GOEDE DAG OF EEN GOED DAGDEEL