We hebben allemaal wel eens van burn-out gehoord – die uitputtende toestand waarin je je emotioneel en fysiek totaal opgebrand voelt. Maar heb je ooit gehoord van het tegenovergestelde, de zogenaamde ‘bore-out’? Het klinkt misschien vreemd, maar het is een echt fenomeen waar veel mensen mee te maken hebben. In deze blog gaan we het hebben over het verschil tussen burn-out en bore-out, en hoe je kunt herkennen welke van de twee je misschien ervaart.

Wat is een burn-out?

Laten we beginnen met de bekende boosdoener: burn-out. Een burn-out treedt op als gevolg van langdurige stress, meestal in verband met werk. Het is alsof je kaars langzaam uitdooft – je voelt je totaal uitgeput, zowel fysiek als emotioneel. Je kunt je werk niet meer aan, voelt je cynisch en hebt het gevoel dat je op een dood spoor zit.

Wat is een bore-out?

Een bore-out daarentegen is niet het resultaat van te veel stress, maar juist van te weinig uitdaging. Je voelt je verveeld en ondergewaardeerd op je werk, alsof je vastzit in een sleur. Je hebt het gevoel dat je niet wordt uitgedaagd en je begint je te vervelen en te apathisch te voelen.

Hoe herken je het verschil?

Het verschil tussen een burn-out en een bore-out kan subtiel zijn, maar het is belangrijk om het te herkennen om de juiste stappen te kunnen nemen. Een burn-out wordt gekenmerkt door intense stress en uitputting, terwijl een bore-out gepaard gaat met verveling en gebrek aan uitdaging. Als je merkt dat je je overweldigd voelt door je werk en constant uitgeput bent, heb je misschien te maken met een burn-out. Maar als je je eerder verveelt en geen interesse meer hebt in je taken, zou een bore-out wel eens de boosdoener kunnen zijn.

Wat kun je eraan doen?

Of je nu te maken hebt met een burn-out of een bore-out, het is belangrijk om actie te ondernemen om je welzijn te verbeteren. Praat met je leidinggevende of een vertrouwde collega over wat je doormaakt en zoek samen naar oplossingen. Misschien kun je taken delegeren, nieuwe uitdagingen aangaan of zelfs op zoek gaan naar een nieuwe baan die beter bij je past. Wat het ook is, onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd manieren zijn om je situatie te verbeteren.

Heb je een burn-out of bore-out en ben je uitgevallen op je werk? In beide gevallen is het traject “Van uitgeput naar energiek: overwin je burn-out” nuttig voor jou.