Onlangs werkte ik met Mike, een cliënt die volgens mijn inschatting als psycholoog vooruitgang boekte. Toch oordeelde de bedrijfsarts anders en adviseerde hem een stapje terug te doen in zijn re-integratie. Wat was er gebeurd? Mike voelde zich niet lekker die dag, hij was bijna te laat door een vertraagde trein en had net een lastig telefoongesprek gehad. Hij klapte helemaal dicht tijdens het gesprek.

Ook het omgekeerde gebeurt natuurlijk. Mensen kunnen er prima uitzien, zelfs als ze zich ellendig voelen. Ze doen zich sterker voor dan ze zijn en worden zo gemakkelijk overschat.

Herkent u dit?

Wanneer mensen ziek gemeld worden met mentale issues kunnen we als hulpverleners bijna alleen maar uitgaan van de informatie die de mensen zelf aan ons vertellen.  Wat is het dan belangrijk dat we mensen helpen om tijdens een (kort) gesprek te kunnen vertellen hoe het nu echt met hen gaat. Hoe is de afgelopen periode gegaan? Waar staan ze nu? Waar zijn ze tegenaan gelopen? Hoeveel steun kregen ze? Wat hebben ze geleerd?

Ik heb er de afgelopen maanden veel over nagedacht hoe dit proces beter kan verlopen. Op basis hiervan heb ik een programma ontwikkeld: “Van uitgeput naar energiek: Overwin je burn-out”. Dit 12-weekse programma bevat 3 onderdelen:

  • Energie opbouwen
  • Energielekken opsporen
  • Duurzame verandering

Wat dit programma uniek maakt is onder andere dat deelnemers dagelijks een aantal zaken registreren, zoals hun energieniveau en slaapkwaliteit. Naast een fysiek werkboek met dagelijkse opdrachten en online video’s krijgen de deelnemers ook een werkmap. Deze map bevat werkbladen om de gesprekken met de bedrijfsarts en/of andere hulpverleners voor te bereiden. Zo kunnen we mensen helpen op korte tijd duidelijk te maken hoe het met hen gaat en wat zij nodig hebben!

Als psycholoog en expert in het begeleiden van medewerkers bied ik ook andere trajecten aan om medewerkers te helpen te werken aan mentale energielekken, zodat ze zich beter in hun vel gaan voelen en productiever worden. Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe mijn trajecten jouw organisatie kunnen helpen.